|
Segkakor
Ett recept som vi körde när våra barn var små.
Kakorna (bröden) går utmärkt att frysa. Tina dem
direkt från frysen i brödrosten.
Blir som nygräddat!
ca 8 - 10 kakor som delas i fyra blir
ca 32 - 40 brödbitar100 g smör
eller margarin (jag tar Milda mjölkfritt
margarin)
2½ dl mjölk (Jag tar Alpros mandelmjölk)
2½ dl vatten
½ paket (25 g) jäst
1 tsk salt
½ dl socker
3/4 dl sirap (jag tar ljus sirap)
1/4 tsk hjortronsalt eller ½ tsk bakpulver
(jag tar hjortronsalt)
9 dl rågsikt
4 - 5 dl vetemjöl
Till utbakning:
vetemjöl
- Smält matfettet i en kastrull
- Tillsätt mjölk och vatten
- Värm till 37 grader (fingervärme)
- Smula jästen i en degbunke
- Rör ut den med lite av degspadet
- Tillsätt resten av vätskan, salt,
sirap, socker, hjortronsalt eller bakpulver, rågsikt och så mycket
vetemjöl att det blir en smidig deg.
- Låt jäsa 30 min under bakduk
- Ta upp degen på bakbordet
- Arbeta den och dela den sedan i 8
- 10 bitar
- Kavla ut varje del med mjöl över
och under till en tunn kaka (ca 20 cm i diameter)
- Kavla sedan med kruskavel
- Gör ett ytligt kryss över varje
bröd med kniv så är det lättare att dela kakorna efter gräddningen
- Nagga kakorna med en gaffel
- Lägg dem vartefter på heta plåtar
och grädda i 200 graders ugnsvärme 8 - 10 minuter
Upp
|
|