Start  Nytt  Om  Bilder  Recept  Flash  Webbdesign  Tips & trix

 
 
   
     
  Tillbaka  
     
   
     
  Tillbaka  


 


Segkakor



Ett recept som vi körde när våra barn var små.

Kakorna (bröden) går utmärkt att frysa. Tina dem
direkt från frysen i brödrosten.
Blir som nygräddat!

ca 8 - 10 kakor som delas i fyra blir ca 32 - 40 brödbitar

100 g smör eller margarin (jag tar Milda mjölkfritt margarin)
2½ dl mjölk (Jag tar Alpros mandelmjölk)
2½ dl vatten
½ paket (25 g) jäst
1 tsk salt
½ dl socker
3/4 dl sirap (jag tar ljus sirap)
1/4 tsk hjortronsalt eller ½ tsk bakpulver (jag tar hjortronsalt)
9 dl rågsikt
4 - 5 dl vetemjöl

Till utbakning:
vetemjöl

  1. Smält matfettet i en kastrull
  2. Tillsätt mjölk och vatten
  3. Värm till 37 grader (fingervärme)
  4. Smula jästen i en degbunke
  5. Rör ut den med lite av degspadet
  6. Tillsätt resten av vätskan, salt, sirap, socker, hjortronsalt eller bakpulver, rågsikt och så mycket vetemjöl att det blir en smidig deg.
  7. Låt jäsa 30 min under bakduk
  8. Ta upp degen på bakbordet
  9. Arbeta den och dela den sedan i 8 - 10 bitar
  10. Kavla ut varje del med mjöl över och under till en tunn kaka (ca 20 cm i diameter)
  11. Kavla sedan med kruskavel
  12. Gör ett ytligt kryss över varje bröd med kniv så är det lättare att dela kakorna efter gräddningen
  13. Nagga kakorna med en gaffel
  14. Lägg dem vartefter på heta plåtar och grädda i 200 graders ugnsvärme 8 - 10 minuter

 

 

 

 


Upp
 

 
 manfredolini.se     Skapad av: WDM