Gravad lax med citronzabaione & primörer
Vårfräsch huvudrätt
Garnering:
färska örter och citronklyftor
Servering:
citronzabaione och pepparrotsslungade primörer (se recept nedan)
Gravad lax
4 personer
Tid 10 minuter + 30
minuters gravning + 15 minuter i ugnen.
700 g ben- &
skinnfri laxfilé
½ tsk salt
1 tsk socker
citronpeppar
1 msk rapsolja till formen
1 msk hackad gräslök
Gör så här
- Skär laxen i 4
portionsbitar. Blanda salt och socker. Gnid in laxbitarna först
med citronpeppar, sedan med salt- och sockerblandningen.
- Lägg fisken i
en oljad ugnsäker form. Strö över gräslöken och låt stå i
rumstemperatur ca 30 min.
- Värm ugnen
till 175 grader. Sätt in formen i mitten av ugnen. Låt den stå
10-15 min, tiden beror på fiskens tjocklek. Garnera med färska
örter och citron. Servera med primörer och citronzabaione.
Citronzabaione
4 personer Tid: 20 minuter
Varierar med att smaksätta krämen med finhackad dill eller gräslök.
2 äggulor
1 tsk citronsaft
½ tsk rivet citronskal
1 tsk socker
1 dl crème fraiche (ev laktosfri)
Salt, peppar
Gör så här
-
Vispa upp äggulor,
citronsaft, -skal och socker i en liten kastrull. Sätt
kastrullen i en större kastrul med hett vatten på svag värme och
fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig.
-
Ta kastrullen från
värmen och fortsätt vispa tills krämen blir kall.
-
Vispa crème
fraiche (använd elvisp) och vänd ner den i krämen. Salta och
peppra.
Pepparotsslungade vårprimörer
4 personer
Tid: 25 minuter
40 g färskpotatis
8 små morötter
1 ask sockerärter, ca 200 g
1 knippa rädisor
4 salladslökar
½- 1 msk smör (ev laktosfritt)
1 cm pepparrot
salt, peppar
Gör så här
-
Borsta
potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av
kokvattnet och låt svalna.
-
Ansa och skala
morötterna, lägg dem i kokande vatten och sjud 3-4 minuter. Ansa
sockerärterna i bitar, lägg dem i kokande vatten och sjud ca 1
min. Spola grönsakerna med kallt vatten.
-
Skär sockerärterna
i bitar. Ansa och dela rädisorna. Ansa och skär salladslöken i 1
cm stora bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek potatisen
och grönsakerna 1-2 minuter. Vänd ner riven pepparrot. Salta och
peppra.
Upp
|