Start  Nytt  Om  Bilder  Recept  Flash  Webbdesign  Tips & trix

 
 
  Bild kommer  
     
  Tillbaka  


 


Gravad lax med citronzabaione & primörer

Vårfräsch huvudrätt

Garnering:
färska örter och citronklyftor
Servering:
citronzabaione och pepparrotsslungade primörer (se recept nedan)


Gravad lax

4 personer

Tid 10 minuter + 30 minuters gravning + 15 minuter i ugnen.

700 g ben- & skinnfri laxfilé
½ tsk salt
1 tsk socker
citronpeppar
1 msk rapsolja till formen
1 msk hackad gräslök

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 portionsbitar. Blanda salt och socker. Gnid in laxbitarna först med citronpeppar, sedan med salt- och sockerblandningen.
  2. Lägg fisken i en oljad ugnsäker form. Strö över gräslöken och låt stå i rumstemperatur ca 30 min.
  3. Värm ugnen till 175 grader. Sätt in formen i mitten av ugnen. Låt den stå 10-15 min, tiden beror på fiskens tjocklek. Garnera med färska örter och citron. Servera med primörer och citronzabaione.

Citronzabaione
4 personer Tid: 20 minuter

Varierar med att smaksätta krämen med finhackad dill eller gräslök.

2 äggulor
1 tsk citronsaft
½ tsk rivet citronskal
1 tsk socker
1 dl crème fraiche
(ev laktosfri)
Salt, peppar

Gör så här

  1. Vispa upp äggulor, citronsaft, -skal och socker i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större kastrul med hett vatten på svag värme och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig.

  2. Ta kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen blir kall.

  3. Vispa crème fraiche (använd elvisp) och vänd ner den i krämen. Salta och peppra.


Pepparotsslungade vårprimörer
4 personer Tid: 25 minuter

40 g färskpotatis
8 små morötter
1 ask sockerärter, ca 200 g
1 knippa rädisor
4 salladslökar
½- 1 msk smör
(ev laktosfritt)
1 cm pepparrot
salt, peppar

Gör så här

  1. Borsta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt svalna.

  2. Ansa och skala morötterna, lägg dem i kokande vatten och sjud 3-4 minuter. Ansa sockerärterna i bitar, lägg dem i kokande vatten och sjud ca 1 min. Spola grönsakerna med kallt vatten.

  3. Skär sockerärterna i bitar. Ansa och dela rädisorna. Ansa och skär salladslöken i 1 cm stora bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek potatisen och grönsakerna 1-2 minuter. Vänd ner riven pepparrot. Salta och peppra.


Upp
 

 
 manfredolini.se     Skapad av: WDM